Saturday, 12 December 2015

sarapan pagi ker kita




ROTI GULUNG "FISHCAKE"




Bosan dengan roti sosej rolled dan sardine rolled ? Asyik makan resepi sama sahaja? Jom saya ajar anda semua resepi baru iaitu roti gulung fish cakeJ

Bahan-bahan:-
Roti Gardenia (sebungkus)
Fish cake (sebungkus)
Sos cili
Biskut cracker
Telur (2 biji)

Cara-caranya:-
1.      Goreng fish cake terlebih dahulu untuk mendapatkan keranggupan fishcake tersebut. Jikalau anda dalam diet, anda boleh merebus fishcake tersebut. Anda boleh memilih  mana-mana kaedah yang anda inginkan.
2.      Fishcake yang sudah digoreng tersebut dipotong kepada 4 bahagian. Dipotong secara menegak untuk mendapatkan 4 bahagian yang panjang dan bersegi empat.
3.      Sesudah menyiapkan bahan isi fishcake rolled, anda hanya perlu melakukan seperti biasa sebagaimana melakukan roti sardine rolled.
4.      Roti dilenyekkan rata untuk memudahkan kerja bagi menggulung roti ini.
5.      Roti tersebut disapukan sos cili dan digulung bersama-sama dengan fishcake yang telah masak&dipotong tersebut.
6.      Setelah siap menggulung kesemua roti, anda perlu menyiapkan bahan bagi salutan luar fishcake rolled.
7.      Anda perlu memecahkan atau menghancurkan biskut cracker agar menjadi kepingan kecil-kecil.
8.      Lalu pecahkan telur kedelam bekas dan anda bolehlah memanaskan dapur untuk memasak roti ini.
9.      Salutkan roti dengan telur terlebih dahulu dan disalutkan bersama-sama biskut cracker yang telah dihancur.
10.  Sesudah salut roti tersebut. Anda bolehlah menggoreng sehingga warna keperangan.
11.  Setelah ditos minyak gorengan tersebut, bolehlah menghidangkan makanan tersebut. Keputusannya, roti tersebut sedap dan ranggup dinikmati bersama secawan kopi atau teh J.

SELAMAT MENCUBA



No comments:

Post a Comment