Saturday, 12 December 2015

MAKANAN JAWA :)






 SAMBAL KETUK.
Sambal ini sangat terkenal dengan masyarakat jawa. Jadi saya mahu membawa anda merasai makanan negara jiran kita dengan sedikit olahan resepi daripada saya. Jom kita memasak J

Bahan-bahan:-
Bawang merah(setengah ulas)
Bawang putih (2 ulas dibahagi 2)
Ikan bilis
Cili padi
Limau kasturi (4 biji)

Cara-caranya:-
1.   Masukkan kesemua bahan tersebut kecuali limau kasturi ke dalam mesin pengisar.
2.   Setelah bahan tersebut hancur mengikut citarasa yang dikehendaki, panaskan minyak untuk memasak sambal tersebut.
3.   Masukkan serbuk perasa tambahan dan garam secukup rasa.
4.   Masak bahan tersebut sehingga garing atau keperangan.
5.   Setelah garing sambal tersebut diperah dengan limau kasturi tersebut untuk mendapatkan rasa yang pedas masam.
6.   Setelah itu makanan ini dapat dihidangkan di makan bersama-sama nasi panas ikan kering, telur goreng dan sup ayam.

SELAMAT MENCUBA



                                       





    



bahan-bahan dan cara membuat sambal ketuk



No comments:

Post a Comment